0480 65 96 00 info@computertech.be

MS Windows 11 beschikbaar vanaf 5 oktober 2021

Windows 11

Geschreven door computertech.be

2 September 2021

Microsoft Windows 11 op komst.

Vanaf dinsdag 5 oktober zal Microsoft gratis via Windows Updates hun nieuwste besturingssysteem beschikbaar maken.  Windows 10 bestaat nu zes jaar en wordt beschouwd als de beste versie tot nu toe.

Microsoft heeft besloten om de upgrade naar Windows 11 in fases uit te rollen.  Wees niet ongerust dat je op 5 oktober de update nog niet aangeboden krijgt.  Verwacht wordt dat alle computers midden 2022 bijgewerkt zullen zijn.  Al blijft de keuze nog aan jezelf of je al dan niet wenst over te schakelen naar Windows 11.  Want wees eerlijk, Windows 10 is het populairste besturingssysteem met 1,3 biljoen installaties.

Er is ook veel te doen geweest over de minimum eisen waaraan je computer moet voldoen om Windows 11 te kunnen installeren.  Tijdens de testfase is de aanwezigheid van de zogenaamde TPM 2.0 Trusted Platform Module) chip in je computer noodzakelijk.  Deze chip slaat al je geëncrypteerde sleutels hardwarematig op.

Heb je nog een oudere computer (voor 2016) in gebruik dan kan het best zijn dat je de upgrade niet kan installeren.  De vraag is of deze vereisten nog gelden bij het uitbrengen van de officiële versie van Windows 11.

Er is een manier om deze beperking te omzeilen en Windows 11 toch op oudere computers te installeren.  Let hierbij op dat je volgens Microsoft geen updates zal krijgen op deze installaties.  Je computer zal als gevolg geen beveiligingsupdates krijgen zodat je slechter af bent dan dat je Windows 10 blijft gebruiken.

Hier kan je binnenkort controleren of jou computer in aanmerking komt voor de upgrade.

Controleer of jou computer TPM 2.0 heeft

Stap 1 : Druk op de Windows toets + R

Stap 2 : typ in ‘tpm.msc’ en druk op OK 

 

Stap 3 : Kijk bij het onderdeel ‘Status’ of je de bevestiging krijgt. Indien de TPM chip niet aanwezig is,  krijg je de melding ‘Compatibele TPM chip niet gevonden’.

Let op, het kan zijn dat de TPM chip wel degelijk in jou systeem aanwezig is maar deze in het BIOS moet aangezet worden.

Wij kunnen jou hierbij helpen indien je niet goed weet waar je dit moet activeren. Neem gerust contact met ons op.

Wat is er nieuw

Windows 11 is in een modern jasje gestoken.  De vensters hebben afgeronde hoeken en apps zijn centraal op de takenbalk geplaatst.  Het startmenu is volledig vernieuwd en de instellingen zijn veel eenvoudiger en overzichtelijker gemaakt.

De Windows verkenner is volledig herzien. De werkbalklinten zijn vervangen door knoppen voor het knippen, kopiëren en plakken. Alle andere opties zoals weergaveopties en sorteren zijn via een knop met drie puntjes te bereiken.  Alles is ingericht om de bruikbaarheid van touchscreens te verbeteren.  Via opties kan je alles weer instellen zoals je gewend bent in Windows 10.

Upgraden of niet ?

Indien een vernieuwde gebruikersinterface je niet afschrikt en je snel je weg kan vinden staat niets je in de weg om Windows  11 te installeren.  Voor diegenen die graag in hun vertrouwde omgeving blijven werken is er zeker geen haast.  Microsoft blijft Windows 10 tot 2025 ondersteunen en van updates voorzien.  Veel Succes !

Volgende artikels vind je misschien ook leuk…