0480 65 96 00 info@computertech.be

Laptop reparatie

laptop reparatie

Hier zijn enkele veel voorkomende laptopproblemen en hoe u ze kunt oplossen. #

  • Laptop gaat niet aan
  • Laptop wordt warm
  • Laptop valt uit zonder waarschuwing
  • Laptop kan niet op het Internet
  • Laptop is traag
  • Laptop batterij laadt niet meer op
  • Laptop geeft geen beeld – blank scherm
  • Laptop heeft geen geluid

 

Laptop gaat niet aan #

Het eerste wat u moet controleren is een lege batterij. Als je hem net hebt aangesloten en er geen teken van leven te zien is, probeer dan een andere batterij.
Als dat niet lukt, vervangt u de batterij. Als dat niet werkt, is de laptop waarschijnlijk defect en moet deze door een reparateur herstelt worden.

Laptop wordt warm #

De ventilatoren van laptops, die deel uitmaken van het koelsysteem, kunnen verstopt raken door stof. Daardoor is het moeilijk om de laptop koel te houden en oververhitting te voorkomen.
Open de laptop en gebruik een borstel om de ventilator schoon te maken (wees voorzichtig dat je de ventilator niet beschadigt).
Een mogelijke oorzaak kan liggen aan de hard geworden koelpasta die tussen de processor en de warmtegeleider zit.  Na verloop van tijd, meestal enkele jaren is deze uitgehard.  De warmte kan nog moeilijk afgevoerd worden zodat de processor overhit geraakt.  De pc zet zich in dat geval volledig uit om verbranding van de processor te voorkomen.

Laptop valt uit zonder waarschuwing #

Een veel voorkomend hardware probleem is oververhitting.  Sommige laptops hebben sensoren die oververhitting detecteren en automatisch uitschakelen.  Zie hiervoor in het onderdeel laptop wordt warm hoe je dit probleem kan verhelpen.

Laptop kan niet op het Internet #

Dit kan vele oorzaken hebben.  Lees hiervoor het artikel over WiFi problemen.  Je vind mogelijk hier de oplossing.
In de meeste laptops is de draadloze kaart ingebouwd op het moederbord.  Controleer of het stuurprogramma nog correct geïnstalleerd is bij apparaatbeheer in geval van een Windows laptop.
Controleer ook eerst even of er geen schakelaar of toets op het klavier zit om het WiFi in of uit te schakelen.  Staat de laptop misschien in vliegtuigmodus ?

De laptop is traag #

De prestaties van een laptop kunnen door verschillende factoren worden beïnvloed. Met name de harde schijf van de computer kan na verloop van tijd gefragmenteerd raken. Fragmentatie treedt op wanneer bestanden worden opgeslagen op de “magnetische dragers” van de harde schijf.
Na verloop van tijd wordt de harde schijf echter overspoeld met informatie. Herhaaldelijke toegang en wegschrijven zorgen ervoor dat bestanden op de magnetische dragers verspreid staan, waardoor de prestaties kunnen afnemen.

Andere redenen voor trage prestaties kunnen oververhitting, malware, te veel programma’s die tegelijkertijd worden uitgevoerd.
Ook het bijwerken van de stuurprogramma’s naar de laatste versie kan helpen.

Voor ernstiger prestatieproblemen, zoals een harde schijf die niet wil opstarten, kunnen deze oplossingen helpen:
Probeer op te starten in de veilige modus – deze modus laadt alleen basisstuurprogramma’s en omzeilt alle extra stuurprogramma’s die problemen kunnen veroorzaken.
Gebruik Systeemherstel om uw computer terug te zetten naar een eerdere tijdstip, dus een moment voor het probleem zich stelde.
Gebruik System File Checker om kernbestanden van Windows te repareren – download dit hulpprogramma van microsoft.com en voer het uit via de opdracht Uitvoeren.
Schoon het register op – dit proces kan uw computer versnellen door ongebruikte registervermeldingen te verwijderen.
Download en installeer Performance Monitor. Dit hulpmiddel houdt uw CPU-gebruik, geheugen, netwerkverkeer en schijfgebruik in het oog.  Hieruit kan je vaak afleiden waar het probleem zich stelt.

 

Laptop batterij laadt niet meer op #

Laptops maken gebruik van lithium-ion batterijen, die steeds vaker worden gebruikt. Deze batterijen gaan echter niet eeuwig mee. Een batterij die oorspronkelijk vijf jaar geleden is gemaakt, kan tot 25% van zijn oorspronkelijke laadcapaciteit verliezen.  Probeer te vermijden om steeds met een stroomadapter aangesloten te werken.  Een batterij bevat geheugencellen dewelke op termijn de ‘laadstatus’ zullen ‘vergeten’.  Van sommige laptopmodellen is het eenvoudig om de batterij te vervangen maar vaak is deze intern gemonteerd.  Je laptop zal dus gedemonteerd moeten worden om aan de batterij aan te kunnen.  Heb je hier hulp bij nodig, kan je ons altijd contacteren om dit probleem voor je op te lossen.

Mogelijk is er een probleem met je stroomadapter waardoor je batterij niet meer wordt opgeladen.  Je kan deze testen met een multimeter of een andere adapter proberen aan te sluiten.

Laptop geeft geen beeld – blank scherm. #

Als je een zwart scherm ziet wanneer je de laptop aanzet, kan het probleem liggen bij de grafische kaart van je laptop, het BIOS.
Het is ook mogelijk dat er een fysiek probleem is met het scherm of de laptop zelf.
Zet je laptop uit, trek de stroomadapter uit en indien mogelijk haal je de batterij eruit.  Druk dan de aan/uit-knop gedurende 10 seconden in.  Indien het een vastgelopen BIOS is, zal dat je probleem mogelijk kunnen verhelpen.

Werkt dit niet, probeer dan een extern scherm op je Laptop aan te sluiten en kijk of je beeld hebt.  Indien dit het geval is zal je scherm van de laptop moeten vervangen worden.  Hiermee kunnen we jou zeker bijstaan.  Contacteer ons hiervoor !

Laptop heeft geen geluid #

Controleer in het apparaatbeheer of het stuurprogramma voor je geluidskaart correct geïnstalleerd is.  Staat er een geel uitroepteken bij ?
Kijk ook of het geluid niet afgezet werd via de toetsen op het klavier.  Zie je rechts beneden in Microsoft Windows een kruisje over de luidspreker ?  Staat deze gedempt ?  Indien dat het geval is, klik hier dan op en schakel deze weer in.  Veelal staat het volume te laag, deze kan je via de toetsen op het klavier regelen.

Sluit eventueel ook een headset of externe speakers aan op de daar voorziene ingang.  Heb je geluid door de boxen ?

Problemen met laptops oplossen is niet moeilijk, maar wel tijdrovend. Als er iets misgaat, is het verleidelijk om de laptop weg te gooien en een nieuwe te kopen. Maar in veel gevallen kan het rendabeler zijn om uw laptop te repareren dan om hem te vervangen.

Het is altijd een goed idee om een back-up van uw gegevens te maken voordat u reparaties uitvoert !

Als uw laptop nog onder de garantie valt, breng hem dan naar de winkel waar je hem kocht voor reparatie. Zo niet, overweeg dan een deskundige reparateur

 

#laptop herstellen  #laptop repareren #laptop harde schijf vervangen #computer herstellen #computer repareren #laptop scherm vervangen #laptop start niet op   #