0480 65 96 00 info@computertech.be

WiFi draadloze netwerken

WiFi

 

Inleiding #

WiFi is een draadloze technologie die wordt gebruikt om communicatie tussen computers en allerhande netwerkapparaten via de lucht en zonder de aanwezigheid van een fysieke kabel.
De gegevens worden via elektromagnetische radiogolven en infrarood signalen verzonden.

De term “WiFi” of “Wireless Fidelity” is synoniem geworden voor draadloos internet en werd oorspronkelijk bedacht door het bedrijf “IEEE” in de jaren negentig.

Deze draadloze technologie werkt in twee verschillende frequentiebanden, namelijk wifi-frequentieband 2,4 GHz of 5 GHz.

WiFi protocollen #

  • IEEE 802.11a : gebruikt 5,8 GHz-band en de bandbreedte is maximaal 54 Mbps
  • IEEE 802.11b : werkt in 2,4 GHz-band met een bandbreedte van maximaal 11 Mbps   Er zijn 13 kanalen beschikbaar waarvan er maar 3 eigenlijk zonder problemen bruikbaar zijn omdat ze niet overlappend zijn.  1, 6 en 11
  • IEEE 802.11g : de opvolger van 802.11b en gebruikt de 2,4 GHz-band met een bandbreedte van maximaal 54 Mbps.  Dit type wifi-netwerk biedt meer bandbreedte en hogere snelheid, maar omdat het op een 2,4 GHz-frequentie werkt, is het bereik niet zo goed als dat van andere typen en kan het worden verstoord door andere draadloze netwerken in de buurt.
  • IEEE 802.11n : zowel in 2,4 GHz als 5,8 GHz-band door de combinatie van meerdere antennes.  Bandbreedte van minimaal 150 Mbps tot 600 Mbps
  • IEEE 802.11ac : Ook wel WiFi 5 genoemd en werkt enkel in 5,8 GHz-band met meerdere antennes.  Bandbreedte van minimaal 500 Mbps tot 1.1 Gbps.
  • IEEE 802.11ax : WiFi 6 Bandbreedte met snelheden tot 10Gbps.  Verderop kan je meer hierover lezen

 

WiFi 6 – IEEE 802.11ax #

802.11ax, of Wi-Fi 6, is de nieuwste versie van de Wi-Fi-standaard met hogere snelheden en een beter bereik.

De “a” staat voor “auto-adapt”, wat betekent dat het zal werken met de bestaande 802.11 standaarden.  Je zal dus niet gedwongen worden om nieuwe apparatuur aan te schaffen om de voordelen van 802.11 ax te kunnen benutten.
Het belooft betere snelheden en een groter bereik dan 802.11n en 802.11ac, met snelheden van 10 gigabit per seconde (Gbps). Naar verluidt zal het ook minder stroom verbruiken, dankzij een nieuw modulatieschema.

Mesh #

Voor de meeste huishoudens is de draadloze router het centrale knooppunt voor hun Internet en mediastreaming.  Dat apparaat bevindt zich meestal ergens willekeurig in de woning en zendt draadloze signalen uit naar de andere delen van het huis.  Voor huizen met enkele kamers werkt deze opstelling goed anderzijds voor huishoudens die een grotere woning met meerdere verdiepingen bezitten kan de draadloze dekking te lijden hebben.  Hiervoor biedt “mesh” of wifi mesh de oplossing.

De technologie verwijst naar de verbinding van meerdere Wi-Fi-routers die onderling met elkaar “praten”, zodoende het Wi-Fi-signaal van één router zich naadloos door een huis of kantoor kan verspreiden zonder dat de snelheid afneemt.  Dat is vooral handig in grote huizen, waar een enkele router niet elke kamer goed kan bereiken.

Mesh-netwerken kunnen bestaan uit één router (de controller van het mesh-systeem) en meerdere routers (nodes genoemd) om zo één krachtig netwerk te creëren.
Bij de aanschaf  kan je het beste rekening houden met het aantal apparaten dat je van plan bent te gebruiken.
Het goede nieuws is dat mesh-routers eenvoudig in te stellen zijn en worden geleverd een duidelijke handleiding.
Zorg ervoor dat je de instellingen zoals het Wi-Fi-kanaal en SSID (netwerknaam) opschrijft zodat je ze later  kan raadplegen bij het toevoegen van een nieuwe smartphone of laptop.

Mesh-netwerken kunnen ook afgelegen locaties zoals een huis met een vrijstaande garage of schuur verbinden.  Je plaatst de hoofdrouter in de woning en alle andere nodes/routers in de te verbinden bijgebouwen.  Vooral bedrijven, die een stabiele en constante connectiviteit nodig hebben en over beperkte netwerkmiddelen beschikken hebben baat bij een mesh-systeem.

Powerline #

Powerline Ethernet is een technologie die gebruik maakt van bestaande elektrische bedrading om data te verzenden.  Powerline-technologie geeft internettoegang tot 150Mbps en meer via bestaande elektrische bedrading in huizen, kantoren en andere gebouwen.  De enige vereiste is dat er geen meerdere zekeringkasten gebruikt worden.  Internet over het elektriciteitsnet kan enkel binnen dezelfde circuit werken.