0480 65 96 00 info@computertech.be

SSD harde schijf

SSD harde schijf

Wat is een SSD harde schijf ? #

Een SSD-harde schijf is een gegevensopslagapparaat dat kan worden gebruikt voor het opslaan en ophalen van digitale gegevens. Het bestaat uit computergeheugen dat informatie opslaat in de vorm van enen en nullen.
Solid State Drives (SSD) zijn een type opslagapparaat dat, zoals de naam al doet vermoeden,  solid-state (flash) geheugen heeft. Ze kunnen in computers en andere apparaten worden gebruikt om gegevens op te slaan en op te halen.

Het idee van een SSD harde schijf is dat deze geen bewegende onderdelen meer gebruikt zoals een klassieke harde schijf.  Het gebruikt geen magnetische dragers maar flash-geheugen voor de dataopslag.
De gegevens worden in cellen weggeschreven die wel of niet elektrisch geladen worden.  Een positief geladen cel staat voor een één, een negatief geladen cel voor nul.
Doordat er geen bewegende delen meer aanwezig zijn er is geen geluid meer Bovendien  wordt er weinig tot geen warmte gegenereerd en is het energiezuiniger dan een harde schijf met bewegende lees/schrijfkoppen.

Wat zijn de voordelen van een SSD drive ? #

  • Snelheid
  • Stille werking
  • Energiezuiniger
  • Duurzaam
  • Compact
  • Minder gewicht
  • Geen warmte
  • Conclusie

Snelheid #

Het belangrijkste voordeel van een SSD is de snelle toegangstijd die een aanzienlijk prestatievoordeel biedt ten opzichte van een traditionele harde schijf.  Dit vertaalt zich in merkbaar betere prestaties als het gaat om opstarttijden en laadsnelheden van applicaties en het besturingssysteem.    Dit wordt gedaan door de frequentie van toegang tot dezelfde gegevens te verminderen of door gegevens van tevoren in de cache op te slaan, waardoor repetitieve gegevens snel kunnen worden gelezen.  De computer of laptop met een SSD harde schijf start 3 tot 4 keer sneller op vergeleken met een klassieke harde schijf.

Stille werking #

Door het ontbreken van een bewegende lees/schrijfkop en een motor die de dataschijven laat ronddraaien wordt er geen geluid meer geproduceerd.
Het herkenbare geratel afkomstig van de harde schijf behoort hiermee tot het verleden.  Hoor je nog lawaai in de computer dan is dat waarschijnlijk
afkomstig van een ventilator.

Energiezuiniger #

SSD’s verbruiken ongeveer 10% minder stroom dan traditionele harde schijven bij het uitvoeren van dezelfde taken.
Ze zullen de batterij van uw laptop minder belasten en geeft je wat langer autonomie.  Bovendien is er geen warmteproductie wat de levensduur van de harde schijf ten goede komt.
Veel bedrijven gebruiken SSD’s in hun datacenters om de prestaties te verhogen en het stroomverbruik te verminderen.  We kunnen dus stellen dat SSD schijven een lagere ecologische afdruk heeft.

Duurzaam #

Geen bewegende onderdelen meer wil zeggen minder kans op mechanische storingen.  Behalve voor de printplaat die bestaat uit minuscule elektronicaonderdelen.
SSD harde schijven zijn resistenter tegen schokken en stofophoping.  Werk dus gerust weer met je laptop op je schoot.
Door het hogere aantal lees-/schrijfcycli zijn SSD’s duurzamer dan HDD’s.

Compact #

SSD’s zijn de nieuwe manier voor opslag voor laptops, desktops en servers. Deze SSD’s zijn klein van formaat en kunnen worden geïnstalleerd in kleine harde schijven met verschillende interfaces.
De eerste usercase werd gezien in mobiele telefoons waar bedrijven de dikte van hun apparaten tot 2 mm konden verminderen door SSD’s te gebruiken in plaats van harde schijven.
Tegenwoordig zijn SSD’s maar enkele centimeters lang en breed en maar enkele millimeters dik.

Minder gewicht #

Doordat ssd’s compacter zijn en geen motor hebben behalve enkele chips op een printplaat zijn ze ultra licht.  Vandaar dat laptops tegenwoordig veel dunner te maken zijn.

Geen warmte #

Minder stroomverbruik heeft als gevolg dat een ssd schijf minder warmte zal produceren.

Conclusie #

Er zijn tal van voordelen om te werken met een SSD zoals hiervoor beschreven.  Deze harde schijven zijn momenteel nog duurder in aankoop per aantal gigabytes of terabytes.  Tegenwoordig zijn de prijzen al serieus gezakt en zijn ssd’s van enkele Terabytes betaalbaarder geworden.

SSD vervangt in de meeste gevallen de HDD, maar er zijn enkele uitzonderingen waarbij je de extra ruimte op een HDD nodig zou hebben, dus het is belangrijk om je bewust te zijn van waar je doelstellingen liggen.   Opslag van grote hoeveelheden data zoals afbeeldingen, video of audio files kan je nog best archiveren naar een klassieke harde schijf.

Een ander belangrijk punt waar ik eigenlijk te weinig van hoor of lees is het gebruik van SSD schijven als archivatie of backup opslag.  Hiervoor zijn ze helemaal niet geschikt.  In tegendeel.  Doordat de data in elektrisch geladen cellen in de vorm van nullen en enen weggeschreven worden,  moet de harde schijf regelmatig van stroom voorzien worden.   Na verloop van tijd verliezen cellen hun elektrische lading zodat de data niet meer consistent is.   Leg dus niet een SSD schijf in de kast voor enkele jaren.  De kans dat de data niet meer leesbaar zal zijn is vrij groot.  Dat geldt trouwens ook voor alle flashmedia zoals usb-sticks en fotokaartjes.